Foto: SVT

Ebolaspridningen överraskar i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Sättet som ebolasmittan spridit sig på i Spanien och USA överraskar högisoleringsenheten vid Universitetssjukhuset i Linköping

Säkerhetsrutiner och högteknologisk utrustning räckte varken till i Spanien eller USA och personal som vårdade varsin eboladrabbad patient blev själva smittade av sjukdomen.

Det har överraskat på högisoleringsenheten vid Universitetssjukhuset i Linköping, där svenskar som smittats av viruset ska vårdas.

Ebolautbrott

– Det är klart att det skapar en befogad oro, men sedan måste man ta reda på mer vad som har blivit fel. Är det rutiner eller den mänskliga faktorn? Troligtvis är det en kombination, säger Boo Jarhall, sjuksköterska på enheten.

Trots det litar han på de svenska rutinerna, som ska göra det omöjligt för personalen på enheten att smittas.

– Det är egentligen en ganska enkel grundprincip, följer man protokoll borde saker och ting fungera som det är tänkt, säger han.

Risken anses liten i Sverige

Trots att sjukvårdspersonal i Spanien och USA smittats av ebola anses risken att samma sak ska ske i Sverige som liten.

– Följer man säkerhetsrutinerna så finns det ingen risk, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemolog vid Folkhälsomyndigheten.

Enligt honom beror smittan i USA förmodligen på att säkerhetsutrustningen inte skötts som den ska. Något som skulle kunna ske även i Sverige.

– Det kan naturligtvis inte uteslutas men personalen är väl tränad och beredd, säger han.

Störst risk för smitta är enligt honom om personer kommer till Sverige utan att veta om att de bär på ebolaviruset.

– Har man varit i Afrika och blir sjuk måste man uppge detta och söka vård via telefon och inte direkt på sjukhus, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet