Sofia Hoas bekräftar att det har skett bombningar mot hus och människor i Gammalsvenskby i Ukraina. Foto: Patrik Widegren/SVT

Efter befrielsen: Terrorbombning mot Gammalsvenskby

Uppdaterad
Publicerad

Efter den ryska reträtten från Gammalsvenskby kommer det nu rapporter om att bombningar har skett mot bostadshus och människor som är kvar i den lilla byn.

– Några raketer landade rakt in i en trädgård medan andra träffade ett bostadshus direkt, och människor har skadats, säger Sofia Hoas, ordförande i föreningen Svenskbyborna på Gotland.

Oroliga för beskjutning

Det var under förra veckan som ryska armén lämnade byn och drog sig tillbaka till andra sidan floden. Men därifrån är det bara sex kilometer och rädslan att bli beskjutna i efterhand har varit stor

Kriget i Ukraina

– Vi vet inte ännu hur många människor som har blivit skadade. Informationen är knapphändig och uppgifterna kommer från personer som tidigare har flytt och som har kontakt med sina kvarvarande släktingar, säger hon. 

Hjälpsändning på väg

Under kommande dagar finns olika hjälporganisationer på plats för att se vilken hjälp och som behövs .

– Vi har en lista på saker som de har stor brist på och behöver akut, så planerna är att en hjälpsändning ska gå in till byn på onsdag, säger Sofia Hoas. 

I Gammalsvenskby fanns cirka 2300 invånare innan kriget bröt ut. Idag har mer än hälften flytt från den lilla byn och man räknar att runt 800 personer finns kvar. 

Så här sa Sofia Hoas tidigare efter att den ryska armén hade lämnat Gammalsvenskby.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det har varit svårt att få kontakt med Gammalsvenskby, men Sofia Hoas i vänföreningen har ändå lyckats få information om den senaste utvecklingen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet