Efter den stora skogsbranden – Gotland får nu ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har beslutat att till Region Gotland betala 5,6 miljoner kronor i ersättning för kostnader efter skogsbranden i Vänge i maj 2016.

Det var i maj i år som Gotland drabbades en stor skogsbrand. Branden som startade som en gräsbrand kring Vänge spred sig snabbt och totalt skadades cirka 12.000 skogskubikmeter mer eller mindre av branden.

Under en vecka skedde stora insatser av räddningtjänsten. Bland annat så sattes flera brandhelikoptrar in för att vattenbomba över området.

Foto: SVT

Enligt lagen om skydd mot olyckor sökte Region Gotland i oktober ersättning för räddningtjänstinsatsen vid den aktuella branden med ett belopp på närmare 7,6 miljoner.

MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har gjort en helhetsbedömning av kostnaderna och har beslutat att betala ut 5,6 miljoner till Region Gotland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.