Foto: SVT

”En stor grupp tar inte ut pappaledighet alls”

Uppdaterad
Publicerad

Fler män väljer att ta ut föräldraledighet. Men ökningen går långsamt. Forskare pekar också på att skillnaderna blivit större mellan vilka som tar ut och vilka som inte tar ut pappadagar.

– Trenden pekar på en polarisering i uttaget. Vissa grupper av pappor ökar sitt uttag, men vissa halkar efter, säger Ann-Zofie Duvander, forskare på Stockholms universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

Ökning med 0,8 procentenheter

Förra året betalades drygt en fjärdedel, 27 procent, av föräldrapenningdagarna ut till män. Det är en ökning med 0,8 procentenheter jämfört med 2015.

Det visar ny kommunstatistik från Försäkringskassan, som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

Skeptisk till effekt av tredje månad 

För barn födda 2016 eller senare har en tredje ”pappamånad” införts. Det innebär att antalet reserverade dagar för den ena föräldern nu är 90.

Ann-Zofie Duvander är dock skeptisk till hur stor effekten kan bli.

Stor grupp som inte påverkas

– Det finns en stor grupp som inte tar ut någon ledighet alls och det är svårt att tro att de ska påverkas. Det finns en mellangrupp som kanske påverkas, men den är inte så stor, säger hon.

Det är gruppen män som inte tar föräldraledigt som är intressant att titta på, menar hon.

Behövs ”omorientering” i arbetslivet

– I ena änden finns män som inte har arbete eller en låg inkomst, och de kanske kan påverkas av ersättningsnivån. I den andra änden finns de som tjänar allra bäst, de riktiga karriärmännen. Vad man ska göra för att de ska ta ut dagar handlar nog inte om ersättningsnivån, utan om en omorientering av arbetslivet, säger Ann-Zofie Duvander, forskare på Stockholms universitet.

I riket har mäns uttag ökat från 12 procent 1999 till 27 procent sjutton år senare. På kommunnivå varierade mäns andel av utbetalda nettodagar förra året från 34 procent i Dorotea ner till 18 procent i Ljusnarsberg.

Ydrepappor långt ner i statistiken

I Östergötland tar männen i Vadstena ut flest pappadagar (29,8 procent) och papporna i Ydre minst (21,6 procent). På Gotland tar papporna ut 30,7 procent av föräldrapenningdagarna.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.