Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Vårdförbundets demonstration genom Linköping i klippet. Foto: SVT/ Martin Klevelid

En vecka in i konflikten – vårdanställda demonstrerade i Linköping

Publicerad

Vårdförbundets blockad mot övertid och nyanställningar har nu pågått i över en vecka. Idag demonstrerade fackförbundets medlemmar i Linköping.

Det är 3 500 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor som omfattas av övertidsblockaden i Östergötland.

– Vi demonstrerar för att vi tar ansvar för att rädda sjukvården. Och vi vill att SKR och regionen också ska göra det, säger Emma Klingvall, ordförande Vårdförbundet Östergötland.

Se Vårdförbundets demonstration i klippet ovan

Nyligen har Vårdförbundet också hotat med strejk på grund av att många ändå har fått arbeta övertid genom att utföra så kallat skyddsarbete.

– Vi har ju en möjlighet att ta till repressalier för de regioner och arbetsgivare som inte sköter sin del av de avtal vi har, säger hon.

En av dem som demonstrerade under torsdagen är sjuksköterskan Elin Jernberg.

– Det är många heltidstjänster som vi täcker upp för genom alla övertidstimmar, och det är ju personer som inte finns. Det här betalar vi med vår fritid och hälsa på ett sätt som folk i andra branscher inte skulle ställa upp på, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.