Foto: SVT arkiv

Energin finns i avloppet

Publicerad

En terawattimme biogas finns i pappers- och massabrukens avloppströmmar. Det visar en ny forskningsrapport.

Forskarna vid Tema Miljöförändring, Scandinavian Biogas och Pöyry, har under fem år undersökt hur mycket biogas som går att utvinna från avloppen vid massa- och pappersbruken.

– Det viktigaste resultatet är att vi nu med säkerhet vet att det som bruken i dag använder el för att lufta bort skulle kunna bli 1TWh fordonsgas. Biogasproduktion ger en dubbel vinst, både en besparing av el och produktion av biogas, säger Jörgen Ejlertsson, adjungerad professor vid Tema Miljöförändring, Linköpings universitet, och forskningschef för Scandinavian Biogas Fuels, i ett pressmeddelande.

Vinster kan finnas för bruken

Även om det i många fall inte är lönsamt att investera i en helt ny biogasanläggning, så finns det undantag.

Vid kartongtillverkaren Fiskeby Board i Norrköping behövdes vattenreningen byggas ut, och här har man nu satsat på en ny biogasreaktor.

– Vi har under projektets gång haft en dialog med Fiskeby och även tittat på frågor speciellt kopplade till deras anläggning. Det är inte lätt att vara det första bruket som tar det här steget, de är orädda på Fiskeby, berömmer Bo Svensson, professor vid Tema Miljöförändring.

För Fiskebys del innebar den nya biogasreaktorn en minskad energiförbrukning. Och nu ser forskarna flera tänkbara alternativ för vidare utveckling.

– Investeringarna kan göras av bruken, men också av energi- och biogassektorn. Vi lånar deras avloppsvatten, rötar materialet och lämnat tillbaka ett renare vatten säger Jörgen Ejlertsson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.