Äldres ensamhet lika farlig som rökning

Uppdaterad
Publicerad

Att bli gammal kan vara lika farligt som att röka 15 cigaretter om dagen. Just så säger forskare som just avslutat en stor internationell konferens i Norrköping.

Tiden kan tyckas stanna när man blir gammal. Vänner går bort, orken tar slut och lusten att engagera sig försvinner. Att bli ensam är tråkigt – för de allra flesta.

Och tycker man det, så är det dessutom farligt.

– Populärt uttryckt kan man säga att det är ungefär som att röka 15 cigaretter om dagen. Det är risk för försämrade hälsotillstånd, säger Elisabet Cedersund, professor i äldre och åldrande vid Linköpings universitet.

Ensamhetskänslan

Enligt forskarna är äldreboenden den sämsta formen av boende när det gäller känslan av ensamhet.

– De som anger att de har en negativ ensamhet är högre bland människor som bor på ett äldreboende, än de som är hemmaboende. Man bor tillsammans med människor man inte har så mycket gemensamt med, säger Elisabet Cedersund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.