Ensamkommande flyktingbarn skapar jobb

Uppdaterad
Publicerad

Den stora ökningen av ensamkommande flyktingbarn i Norrköping gör att det finns gott om jobb. Behandlingsassistenter, tolkar och socionomer är heta på dagens arbetsmarknad.

Behandlingsassistenten Hanna Wernhede är på väg till sin helt nya arbetsplats och har aldrig jobbat med ensamkommande flyktingbarn tidigare.

Hon har fått jobb på Norrköpings kommuns utslussningsenhet som ska hjälpa ungdomarna till ett eget boende när de har åldern inne.

#flykt

– Jag tycker om att hjälpa andra människor och se till att de kommer ut i samhället och får en bra start, säger hon.

Fler hem startar

I Norrköping har antalet ensamkommande flyktingbarn gått från 44 i januari till 172 i september och kommunen har under hösten utökat från ett till tre hem där barnen kan bo.

– Vi har ett stort rekryteringsbehov. Vi har anställt tio fast anställda och ska rekrytera ytterligare 16 i oktober, säger Kaj Hägerström som är chef för ungdomsenheten i Norrköping.

Många nyanställda

På Marieborgs folkhögskola finns i dag HVB-hem med 37 ensamkommande pojkar mellan 15 och 17 år. Föreståndaren Per Jensen har svårt att få tag i personal och har fördubblat anställningarna sedan i somras.

Efterlyser mer omvärldsanalys

Behandlingsassistenter, socionomer och tolkar är eftertraktade, men Per Jensson efterlyser utbildningar som är mer anpassade för att jobba med flyktingbarn.

– Vi behöver personal som har riktad utbildning och kunskaper om hur det ser ut i världen. Dagens utbildningar handlar mycket om institution och mönster bland ungdomar men jag tror att omvärldsförståelse är viktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet