Ett år sedan svarta veckan

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått ett år efter den svarta veckan i Norrköping. När över 600 personer fick gå från sina jobb på Whirlpool, Vitamex och Seco Tools. Omställningsarbetet är nu i sin linda.

Vi har träffat tre uppsagda som gått vidare på olika sätt.

Den före detta fackordföranden för IF Metall på Whirlpool Anna Lindqvist har fått ett nytt jobb. Sedan tre veckor tillbaka är hon elevassistent på en skola i Norrköping. Efter 13 år på Whirlpool har hon sadlat om.

– Det är många som fått byta inriktning på livet, eftersom det inte finns någon industri kvar, säger hon.

Efter 14 år lämnade Ann-Louise Fahlstedt Whirlpoolfabriken i september. Nu går hon på regelbundna möten hos omställningsföretaget Startkraft, men har inte hittat något jobb än.

– Först tänkte man att ”jag kommer nog få ett jobb”. Men ju längre tiden går ju mer tänker man att det finns nog inga. Det var så många som blev arbetslösa samtidigt. Man har ju dem att slåss emot faktiskt, säger Ann-Louise Fahlstedt.

Och hon har upplevt svarta dagar på Norrköpings arbetsmarknad tidigare. I 24 år jobbade hon på Ericsson tills fabriken lades ner.

– Det var lättare den här gången. Man har varit med om det här en gång. Och så fick vi mera hjälp ifrån Whirlpool, från Ericsson fick vi ingen hjälp alls.

Isabella Navea omskolar sig nu till undersköterska på Komvux och det gör även hennes sambo. Båda jobbade på Whirlpool i 20 år.

– Jag har alltid velat jobba inom vården så beslutet var inte svårt, säger hon.

Sjunkande arbetslöshet – just nu

Trots det här dråpslaget mot Norrköpings arbetsmarknad så sjunk arbetslösheten med en halv procentenhet under 2014 till 12,8 procent. Det beror delvis på att majoriten från storvarslen inte kommit in i statistiken än. Först i mars går uppsägningstiden ut för många.

Trygghetsrådet och Startkraft jobbar med strax över 400 uppsagda. Av dem har runt 40 procent fått jobb, många tillsvidareanställda. Cirka 10 procent av de uppsagda är i längre studier och några har gått i pension.

– Det såg ju ganska mörkt ut då när varslet kom. Av den anledningen var man ju orolig för hur det skulle gå. Men vi tycker att det har gått över förväntan. Det är rätt bra siffror ändå. Med tanke på att många slutade i september, säger Carina Brandin Johannesson på Startkraft, som har hjälpt de uppsagda att hitta ny sysselsättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.