I fältsjukhuset kan uppåt 60 personer få vård samtidigt. Foto: SVT/ Patrik Widegren

Fältsjukhus tog emot skadade efter flyganfall

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska räddningstjänst, polis och den civila sjukvården samarbeta med försvaret vid en krissituation? Det övar man just nu på Gotland. En av de viktigaste platserna under övningen är det stora fältsjukhus som har satts upp i Visby.

Stort som en fotbollsplan breder fältsjukhuset ut sig vid Visborgsområdet i Visby. Det tar tre dagar att sätta upp, men väl på plats så kan uppåt 60 personer få vård här samtidigt.

– Det är ett sjukhus med ungefär 140 man i personalen. Det är dels sjukhusledning, men vi har också kirurgiska delar med intensivvårdsavdelning, operationsvård och röntgen. Vi har primärvård och ett antal vanliga vårdplatser. Vi har också apotek och tandläkare, berättar Andreas Nederberg som är chef för 1:a sjukhuskompaniet ifrån Göteborg.

Aurora 17
Andreas Nederberg, chef för 1:a sjukhuskompaniet Foto: SVT/ Patrik Widegren

Det är första gången på mer än 15 år som ett fältsjukhus sätts upp på Gotland och under två dagar har man övat tillsammans med de ciliva myndigheterna. Ett 30-tal skadade efter ett flyganfall har tagits hit för vård.

– Vi är ju på Gotland för att öva. Det kan till exempel se ut så att på en skadeplats så kommer det både militära och civila resurser. Då ska de samarbeta och bestämma om det är den militära eller civila sjukvården som ska ta hand om de skadade, säger Andreas Nederberg.

Bombanfall på flygplatsen

I ett rum inne i det stora fältsjukhuset står kirurgen Martin Stenerös från 1:a sjukhuskompaniet och tittar till en av ”övningspatienterna” som ligger i en säng med krage runt nacken.

– Hon har lite blandade skador, bland annat så har vi opererat bort hennes mjälte och sedan så har hon splitterskador i sin nacke efter ett bombanfall på flygplatsen, säger han.

Militärambulans transporterar de skadade. Foto: SVT/ Patrik Widegren

Strax därefter förs patienten ut till en militärambulans för vidare transport till flygplatsen och därefter vidare vård på fastlandet.

Övningen som kallas ”Krigets konsekvenser” avslutar Gotlandsdelen av Aurora och den ger viktiga erfarenheter att ta med sig.

– Vi har ju svårigheter eftersom vi kommer från olika organisationer. Men vi etablerar tidigt samarbete och jag hoppas på att totalförsvaret utvecklas i framtiden så att vi lättare ska kunna öva och verka tillsammans, säger Andreas Nederberg.

SVT PLAY: Fältsjukhus tog emot skadade efter flyganfall

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aurora 17

Mer i ämnet