Färre fåglar längs kusten

Uppdaterad
Publicerad

Många av de svenska kustfåglarna blir allt färre, inventeringar och signaler från länsstyrelsen i Sörmland och Östergötland visar nu på en alarmerande trend.

– Ja man blir förvånad. När man är ute och inventerar så ser man att det är tomt på fåglar, jämfört med hur det har sett ut tidigare, säger Lars Gezelius, biolog vid länsstyrelsen i Östergötland.

Det är främst gråtrut och ejder som har minskat dramatiskt i antal. Under länsstyrelsen i Östergötlands senaste inventering observerades endast 100 ejderkullar längs östgötakusten, vilket kan jämföras med 600 kullar år 1997.

– Ja det är en kraftig minskning på de här arterna, vilket är allvarligt. Det pågår forskning inom området för att man ska hitta orsaker, säger Lars Gezelius.

Det finns flera möjliga förklaringar till varför arterna minskar så kraftigt, utöver påverkan av övergödning lider många fåglar av vitaminbrist.

– Vi har även sett att gråtrutar haft sjukdomar, varit förlamade vilket kan bero på salmonella eller botulism, som orsakas av att de ätit ruttnad mat, berättar Lars Gezelius.

Går det att hejda utvecklingen?

– Det viktigaste är att förbättra vattenkvalitén och minska övergödningen.

Fortsätter den här trenden, med allt färre trutar och ejdrar kanske vi går mot en tyst skärgård.

– Det är så snabba förändringar, vilket är förvånande och det är värt att följa upp och hålla koll på det här, avslutar Lars Gezelius.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.