Foto: Martin Dahlberg

Felicia arrangerar ”Me too”-demonstration i Visby

Uppdaterad
Publicerad

Felicia Wittenberg står bakom en manifestation i Visby med anledning av kampanjen ”Me too”. Att bli arrangör gick fort.

Hon satt på ett kafé på fastlandet och läste om den pågående ”Me too”-kampanjen mot sexuella trakasserier. Eftersom Felicia Wittenberg kommer att vara i Visby på söndag kollade hon om det fanns någon demonstration att delta i där.

Blev plötsligt arrangör

Efter lite sökande stod det klart att inget var planerat i Visby, men arrangörerna för demonstrationer på andra platser i Sverige såg gärna att Felicia arrangerade en manifestation på Gotland.

– Jag har haft de konstigaste 48 timmarna i mitt liv, säger Wittenberg till SVT Nyheter Öst.

Från att ha varit en person intresserad av manifestationerna har hon nu alltså blivit en av arrangörerna. Det innebär bland annat att ansöka om polistillstånd för att få ha mötet.

Syftet med manifestationen är klart och tydligt.

– Det handlar först och främst att göra det här problemet synligt, berättar hon för SVT.

Alla kan göra något

Steg två är vad man kan göra åt problemet med sexuella trakasserier. Felicia Wittenberg har själv några förslag och hon menar att alla kan göra något.

– Du kan till exempel sitta med din kompis, som råkat illa ut, när hon ringer polisen.

När man ser en kompis på krogen som verkar vara på väg att råka ut för något kan man helt enkelt stå bredvid, menar Wittenberg.

– Man kan ställa frågan: Vad gör du nu?

Manifestationen i Visby kommer att hållas i Östercentrum på söndag eftermiddag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.