Hedi Zardi föreläser om arbetet med att distribuera filmen The Apprentice som ännu inte haft premiär. Foto: Tiff

Filmskapare ska knäcka gåta på Gotland

Publicerad

Filmmakare från hela Europa kommer till Gotland för att diskutera frågan om hur okänd film ska nå ut till den större publiken.

Just nu befinner sig audience designers från hela Europa i Fårösund på Gotland för att diskutera hur man får en okänd film att nå ut till publiken.

Lär av de stora

Det framstående produktionslabbet Torino Film Lab ger tips och håller också en öppen workshop för allmänheten under lördagskvällen.

– Jag är glad för att Torino Film kommer hit, de arbetar på internationell nivå med produktioner som visas på de stora filmfestivalerna som Cannes och Venedig, säger Paola Ciliberto, verksamhetsledare Film på Gotland.

Fokus på produktion

Under den öppna föreläsningen berättar Hedi Zardi, filmdistributör av Parisbaserade distributionsbolaget Luxbox, bland annat om situationen inom den europeiska filmdistributionen.

 – Generellt fokuseras det på utveckling och produktion av film, men lansering och hur man når publik anses inte vara lika kreativt, men det är det ju, framförallt är det viktigt för film utanför de stora bolagen, säger Paola Ciliberto.

Kan bli fler

Workshopen har för deltagarna pågår under sex dagar och Paola hoppas att det kan bli fler liknande workshops i framtiden.

– Jag hoppas att det här är början på ett relationsbyggande, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.