Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX

Fler stora katter i de östgötska skogarna

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska lodjursstammen fortsätter att bli större. I Östergötland har antalet tofsklädda kattdjur ökat rejält jämfört med förra året.

Det blir allt vanligare med lodjur i de svenska skogarna. Efter Naturvårdsverkets inventering av lodjursbeståndet för säsongen 2015/16 har antalet påträffade lodjur ökat till runt 1300 djur, vilket är att jämföra med året innan då runt 840 lodjur lokaliserats.

Räknar familjer

Den senaste inventeringen visar att det nu finns fler lodjur i Sverige än vad det gjort de senaste fyra åren. Vid räkningen tittar Naturvårdsverket på antalet lodjursfamiljer som hittats. I Östergötland fanns det 1,5 lodjursfamiljer under förra säsongen medan det nu rör sig om sex stycken.

– Anledningen till att det står som en och en halv familj beror på att en lodjursfamilj rört sig över en länsgräns. Därför får de länen en halva vardera, säger Mirja Lindberget, vilthandläggare på enheten för viltanalys vid Naturvårdsverket.

Kontrolleras av länsstyrelserna

Inventeringen av lodjur genomförs varje år för att kunna se hur beståndet ser ut och för att kunna anpassa Naturvårdsverkets arbete efter det. Det är länsstyrelsen Östergötland som står för inventeringen samtidigt som näringsidkare, olika intresseorganisationer och allmänheten hjälper till. Dock måste de iakttagelser som kommer in från annat håll kontrolleras och kvalitetssäkras av länsstyrelsen. Främst rör det sig om iakttagelser i form av spårning i snö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.