Foto: TT

Fler vargar till Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation har på uppdrag av Naturvårdsverket föreslagit miniminivåer för lodjur och varg i Sörmland.

Förslaget innebär att det ska födas minst tre lodjurskullar per år och en vargkull, som delas med grannlän tills det finns minst tre vargföryngringar i södra Sverige.

Miniminivåerna beslutas av Naturvårdsverket och är en förutsättning för att länsstyrelser i län där stammarna är större än miniminivåerna själva ska få fatta beslut om licensjakt. Skyddsjakt får länsstyrelserna fatta beslut om redan idag, om det behövs för att undvika allvarliga skador.

– De regionala miniminivåerna är steg på vägen mot en rovdjursförvaltning där länsstyrelsen själv fattar fler av de viktiga besluten, säger Liselott Hagberg, landshövding och ordförande i Viltförvaltningsdelegationen.

Delegationen var oenig, representanter för jägarintresset, (M) och (FP) reserverade sig mot beslutet, bland annat för att rovdjurens konsekvenser bör utredas innan nivåerna spikas, skriver länsstyrelsen på sin hemsida.

Flera deltagare bland annat representanter från (C) påpekade också behov av stöd till tamdjursnäringen i samband med en eventuell vargetablering.

I Sörmland har lodjursstammen legat konstant på en till tre födda kullar per år de senaste tio åren. Däremot har inga vargkullar fötts i länet modern tid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.