Det är avspärrat utanför bostaden där kvinnan hittades Foto: SVT

Flera rififikupper i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

På kort tid har tjuvar brutit sig in i flera butiker i länet genom att ta sig in genom i taket. På måndagsmorgonen utsattes en matbutik i Linghem för inbrott.

Totalt hanterar Östgötapolisen nu sex ärenden där tjuvar sågat upp taket för att göra inbrott i butiker. Det började med ett inbrott i Rimforsa den 23 augusti och har därefter skett i Söderköping, Finspång, Motala, Kisa och nu även i Linghem. Alla intrång har skett i matbutiker. Tjuvarna har vid ett par tillfällen lyckats bryta upp värdeskåp och få med sig kontanter och tobaksvaror.

– Vi tittar på varje ärende enskilt, men också i ett samlat perspektiv. Man har använt liknande tillvägagångssätt för att ta sig in genom taken. Av någon anledning tycker man att det är fördelaktigt,  säger Fredrik Kliman som är presstalesman för Polisen i Östergötland.

Våg av rififikupper

Tekniska undersökningar

Polisen har beslagtagit föremål från tidigare inbrott och väntar på analyser från SKL.

– Det finns också annan typ av bevisning som rör det här som ska analyseras vidare, men vad den består i kan jag inte gå in på i nuläget, säger polisens presstalesman Fredrik Kliman.

Även i Sörmland

Tidigare i somras skedde ett antal rififiinbrott, det vill säga inbrott där tjuvar tar sig in genom taket, i Sörmland. Polisen i Östergötland kan inte svara på om det rör sig om samma härva som nu rör sig i Östergötland:

– Vi samarbetar via kriminalunderrättelsetjänsten där man jämför information om de ärenden som kommer in. Men jag vet inte om det finns något samband med det som skett i Sörmland, avslutar Fredrik Kliman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våg av rififikupper

Mer i ämnet