• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I natt kom flyktingarna till Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Efter att det en tid varit oklart om och hur många som skulle komma så anlände den första stora gruppen flyktingar till Gotland inatt.

Många var trötta men också glada. Efter att ha färdats först med buss från Stockholmsområdet till Nynäshamn och därifrån åkt färja i tre och en halv timme så kom 189 asylsökande till Visby, strax före halvett natten till torsdagen.

– Jag hoppas att det blir bra, jag vet ju ingenting om Gotland, säger Mahdi Rezaei, asylsökande från Afghanistan som nu kommit till Gotland med sin fru.

#flykt

Fler kommer

Migrationsverket har nyligen meddelat att runt 400 asylsökande kommer att komma till Gotland inom kort. Inatt kom alltså den första gruppen. Exakt var de kommer att bo vill inte Migrationsverket gå ut med efter de brandattentat som drabbat asylboenden runt om i landet. Förutom ett 50-tal ensamkommande barn så är det här är den första stora gruppen människor som Gotland tar emot under denna stora flyktingkris.

– Nu kommer vi att inkvartera oss vid ett boende här på Gotland, där ska vi vila, säger Sebastian Varas Torres, teamledare för Migrationsverkets personal som mötte de asylsökande i färjeterminalen. Han berättar att det kommer att komma fler flyktingar de kommande dagarna.

Sökte på internet

För Mahdi och hans fru väntar nu en natts vila innan de får se mer av sin nya hemort.

– Först var jag orolig för att komma till Gotland eftersom det är en ö, långt från fastlandet. Men när jag sökte på internet så såg jag att det är en vacker ö. Jag tror att det kommer att bli bra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet