Flyktingbarn lovas skola på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

När den nya skolterminen börjar i januari så hoppas Region Gotland att alla de flyktingbarn som kommit till ön, ska kunna börja skolan. Men utmaningar finns, bland annat när det gäller att hitta lärare.

I mitten av november kom den första stora gruppen flyktingar till Gotland, däribland flera barn. Migrationsverkets riktlinjer säger att det ska ta högst en månad innan de ska få komma in i skolan.

– Jag tycker att det ser bra ut. Det är klart att vi kommer kanske inte exakt att klara fyra veckor för alla grundskoleelever. Men någongång i januari så kommer alla barnen som kommit till asylboendena att få börja grundskola eller gymnasium, säger Brittis Benzler (V) som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Region Gotland.

500 nya barn

Cirka 500 asylsökande barn i förskole- till gymnasieåldern har nu erbjudits att gå i skolan på Gotland. Region Gotland har skapat ett mottagningsteam som har besökt de olika boendena för att informera om skolgången, som i dessa barns fall är frivillig. Intresset varit stort.

– Det har mottagits väldigt positivt. Alla föräldrar vill att deras barn ska gå i skolan och barnen själva är jätteentusiastiska, säger Brittis Benzler.

Lärare i modersmål – en utmaning

Men utmaningar saknas inte. Det börjar bli trångt i skolorna, framförallt i Visby, och lärarbehovet växer. En av de viktigaste uppgifterna är att hitta lärare i barnens modersmål berättar Brittis.

– Det är så klart ett bekymmer. Vi ser ju idag att alla svenska kommuner försöker rekrytera de här kompetenserna, så det kommer att bli svårt. Vi får göra så bra vi kan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.