Foto: TT

För många söker akutvård i influensatider

Publicerad

Det är inte alltid nödvändigt att söka akutvård även om man har hög feber, menar ansvariga på Visby lasarett. Trycket har blivit högt och väntetiderna långa på akutmottagningen.

Det är hälso- och sjukvårdsförvaltningen på Gotland som går ut med ett pressmeddelande där man varnar för en ökad press på akuten vid Visby lasarett på grund av influensatiderna.

Egenvård

Flera läkare och chefer på sjukhuset skriver att få av dem som uppsökt akutmottagningen med influensabesvär egentligen behövt den avancerade vård som erbjuds där. Även vid hög feber så kan man oftast själv lösa detta via egenvård med hjälp av receptfria läkemedel, anser man i pressmeddelandet. De pekar också på den smittrisk som de influensasjuka utgör i ”de överfulla väntrummen”.

Främst vårdcentral

Om den sjuke däremot har andningsproblem eller svårt att få i sig dryck är läget ett annat. Likaså om man lider av någon bakomliggande sjukdom som gör att influensan blir svårare att kurera själv.

Om sjukdomen förvärras, till exempel utvecklas till lunginflammation, bör man söka vård. Då först och främst på vårdcentralen.

Mer råd och tips finns här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.