Foto: SVT

Förhandlingar inledda i omstridda Bungemålet

Uppdaterad
Publicerad

Idag började mark- och miljödomstolens förhandlingar om Nordkalks omdiskuterade kalkbrott på Gotland. Den här gången kommer fokus att läggas på hur naturreservaten i området skulle påverkas av brottet. Nordkalk menar att det går att kombinera kalkbrytning med naturvärden.

Inför dagens förhandlingar så hade ett 20-tal demonstranter samlats för en lugn manifestation utanför möteslokalen på Visborgsområdet i Visby där domstolen håller till.

– Ojnareskogen ligger mitt emellan två naturskyddade områden och tillsammans skulle allt det här kunna utgöra en nationalpark, säger Britta Calamnius.

Kampen om kalket på Gotland

Vattnet största frågan

– Vill vi ha bevarat grundvatten, vårt dricksvatten och den här unika naturtypen kvar så kan man inte göra ett 170 hektar stort hål mitt i det, säger Alva Snis Sigtryggsson, vice ordförande Fältbiologerna.

Redan innan frågan hamnade i mark- och miljödomstolen så stod det klart att vattnet kommer att vara den största frågan som Nordkalk har att hantera under de här fyra dagarnas förhandlingar.

Begränsad påverkan

Bolaget måste övertyga rätten om att det går att anlägga kalkbrottet utan att vattenflödena i de två angränsande Natura2000-områdena störs allt för mycket.

Ni menar att det går att skydda de här Natura2000-områdena i tillräckligt hög grad?

– Ja, med den konsekvensbedömning vi har gjort och den begränsade påverkanzon på de här Natura2000-områdena som vi bedömer är aktuell, säger Håkan Pihl, projektledare Nordkalk.

Starka intressen

Rättsprocessen kring det planerade kalkbrottet vid Ducker i Bunge på norra Gotland har pågått i åtta år. Olika domar har fallit genom åren som gång på gång överklagats då starka intressen står emot varandra. Å ena sidan Nordkalk som behöver ett nytt kalkbrott eftersom det nuvarande snart är slut, å andra sidan motståndarna som menar att unika naturvärden och dricksvatten riskeras.

2012 gav mark- och miljööverdomstolen klartecken till Nordkalk, något som ledde till stora protester. I juni förra året gav Högsta domstolen de lägre instanserna bakläxa. HD vill att målet tas om, och att fokus nu läggs på Natura2000-områdena.

Jobbig väntan

Bland 70-talet personer i rättssalen så fanns Jörgen Pettersson som jobbar på Nordkalk. Ett jobb som går förlorat om det inte blir något nytt kalkbrott.

– Det är jobbigt att gå och vänta på sånt här. Det har dragit ut på tiden allt för länge med domstolsbeslut och överklaganden. Vi får hoppas att det går fortare den här gången, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet