Foto: SVT/TT

Starka reaktioner efter förlossningsnyhet

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan publicerade SVT Nyheter Öst flera nyheter om förlossningsvården och hur den kan komma att förändras inom kort. Reaktionerna har varit många – och starka: ”Det absolut värsta jag någonsin varit med om” skriver en läsare.

Nya riktlinjer är på gång för den svenska förlossningsvården. Enligt ett förslag som är ute på remiss ska alla nyförlösta kvinnor bedövas för att personalen ska kunna leta efter förlossningsskador mer effektivt. Det faktum att det inte är standard i dag har engagerat många i sociala medier.

Blev uppmuntrad till att ”stå ut”

Många vittnar om egna, smärtsamma upplevelser från förlossningsrummen. En skriver:

Förlossningsskador

”Syddes med 30 stygn utan bedövning. Försök att stå ut, blev jag uppmuntrad till. Många år sedan, men minns smärtan som i går.”

En annan skriver:

”Men hallå!!! Jag blir så arg! Att vara gravid och förlösa är en mycket smärtsam upplevelse! ”Jag ska bara titta lite”!! Jo tack! Jag upplevde undersökningarna för att titta hur öppet det var som mycket mycket smärtsamma. Bedöva hela skiten! Från start till stopp. Varför ska kvinnor i dag lida så?”

Hoppas att det blir rutin

”Blev undersökt utan bedövning 2011 efter förlossningen då jag blödde för mycket.. Det absolut värsta jag någonsin varit med om... mår illa när jag tänker på det... hoppas VERKLIGEN det blir en ny rutin!” skriver en.

Läs mer: Säkrare föda barn med nya nationella rutiner

Andra berättar att inte har blivit trodda när de har försökt uppmärksamma att de upplevde smärta under undersökningen.

”Bra med nya riktlinjer, jag blev felsydd och detta utan bedövning, ingen trodde på mig när jag tog upp felet.”

”Bra!!! Det är minst sagt på tiden!”

”Har själv alltid fått fin vård”

Men det finns även de som har goda erfarenheter av vård efter förlossningen och att det borde vara en självklarhet att erbjudas bedövning.

”Borde vara en självklarhet att bli tillfrågad om bedövning och välja själv. Har själv alltid fått fin vård i Kristianstad när jag fött mina fyra barn. Aldrig varit någon diskussion över huvudtaget, men jag kanske har haft tur...”

”Fråga först och ge bedövning om mamman vill ha! Man ska ha rätt att välja. Helt klart att om vill man ha bedövning när man sys så ska man få det.”

Vill du få fler nyheter? Ladda ner vår app och följ oss på vår Facebooksida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsskador

Mer i ämnet