Rätten till heltid har drivits av både fackförbundet Kommunal och av Socialdemokraterna. I debatten framställs det ofta som att det går att införa rätt till heltid för de kommunanställda utan att det kostar kommunen något. Alla hänvisar till en rapport som utvärderade modellen i Nynäshamn.
Problemet är bara att det inte stämmer. Det säger nu forskaren som gjorde rapporten till SVT.
– När jag följde upp det kunde jag till min stora förvåning se att det här höll ju inte, säger Paula Liukkonen, ekonomie doktor och docent i företagsekonomi vid Stockholms universitet.
Tanken är att de heltidsanställda ska hoppa in och täcka upp för dem som är sjuka, eller att man ska införa en bemanningspool centralt i kommunen.
På så sätt kan kommunen spara in pengar som man idag använder för att anställa timvikarier, enligt den här modellen.
Rapporten stämmer inte
Nynäshamns kommun införde den här modellen och forskaren Paula Liukkonen gjorde en utvärdering efter ett år som visade att projektet bidragit till en besparing på 23 miljoner kronor, bland annat genom att antalet timavlönade minskade.
Men nu säger hon till SVT att den utvärderingen inte stämmer.
– En sådan här sak utreder man inte på ett år. Det säger egentligen ingenting utan det här måste följas upp under en längre tid, säger Paula Liukkonen.
”Ingen effekt”
Paula Liukkonen säger att det inte fanns något intresse av att följa upp resultatet under flera år. Därför bestämde hon sig för att göra en egen uppföljning.
– Och till min stora förvåning kunde jag se att det här höll ju inte. Antalet timavlönade hade inte minskat. De hade bara flyttat från enheterna till bemanningscentralen.
Så hur skulle du beskriva resultatet då?
– Lite rörelse i grytan, men ingen effekt. Och en helt onödig marknadsföring till kommuner som har kopierat det här utan att ha tänkt till.
I flera kommuner, bland annat Finspång, ledde modellen till att en del som redan jobbade heltid gick ner på deltid för att slippa hoppa runt på andra arbetsplatser.
Fakta
Tyck till! Hör av dig!
Vad tycker du i den här frågan?
Låt oss få veta – mejla till ostnytt@svt.se, tyck till på vår Facebooksida eller tagga din kommentar med @svt_ostnytt på Twitter och Instagram.