Plastbantning kostar 10 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Flera förskolor slutar att stryka pärlplattor på grund av ångorna. Linköpings kommun satsar nu 10 miljoner kronor på att plocka bort plasten i förskolorna.

Miljövetaren Helga Nyberg leder arbetet med att fasa ut miljögifter i förskolorna i Linköping.

Hon har tagit fram handlingsplaner och håller fullsatta kurser för förskolepersonalen. Målen är tydliga. Mjuka, luktande och gamla plastleksaker ska plockas bort innan 1 oktober.

– Jag märker ett jättestort intresse för de här frågorna. Vi vet att plast inte är det bästa att ha omkring oss och kurserna har varit så populära att vi får sätta in fler, säger Helga Nyberg.

Personalen rensar

Barnskötaren Sofia Nordh jobbar på Passadvindens förskola i Tallboda och går nu på plastjakt.

– Vi hade mycket plastleksaker. Jag har plockat bort en del bland annat en docka. Barnen frågade varför och då så jag att den innehåller ämnen som inte är bra för oss och det var de helt med på, berättar hon.

Sluta stryka pärlplattor

Flera förskolor har även slutat att stryka pärlplattor för att minska platsångorna.

– Många förskolor har slutat att stryka pärlplattor sedan vi började prata om det här. De väljer att ta foton på pärlplattan i stället så får barnen en bild på den, säger Helga Nyberg. 

Kemikaliekraven på leksaker har skärpts de senaste åren men flera rödlistade leksaker är fortfarande i bruk, värst är mjuka platsleksaker av PVC-plast som är äldre än 2007 eftersom de sannolikt innehåller sannolikt ämnen som är förbjudna inom EU i dag.

Plastbantar för 10 miljoner

Men vägen till en giftfri barnomsorg är inte gratis. Linköpings politiker har avsatt 10 miljoner kronor för att plastbanta kommunens förskolor. Miljonerna kommer från ett överskott i budgeten.

– Det här är ett stort och viktigt arbete, säger kommunalrådet Jakob Björneke (S).

Inga pengar i Norrköping

I grannkommunen Norrköping har kommunfullmäktige beslutat att gifterna i förskolan ska prioriteras men här är verkligheten långt bort från Linköpings 10 miljoner. Inga extra pengar finns att plastbanta för.

– Det finns en ambition, säger kommunalrådet Olle Johansson (S).

536 leksaker i hemmet

Enligt en en studie från högskolan i Halmstad så har varje svenskt barn 536 leksaker i hemmet, men trots det så tror politikerna att plastbantningen i förskolan har effekt.

– Det är ju inte min roll att ta ansvar för barnens hemmamiljö men barn tillbringar i dag mycket tid på förskolan och vi som kommun har ett ansvar för deras arbetsmiljö, säger Jakob Björneke.

Olle Johansson (S), som är ansvarig politiker för förskolorna i Norrköping, menar att barn generellt har för mycket leksaker.

– Vi behöver framförallt inte ha så mycket leksaker. Barns lekförmåga är viktigare än vilka leksaker de har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.