”Frustration och utanförskap bakom bilbränderna”

Uppdaterad
Publicerad

Frustration och utanförskap är de främsta orsakerna till alla bilbränder. Det menar fd kriminella inom föreningen KRIS, Kriminellas revansch i samhället i Norrköping.

Fler poliser, hårdare straff, jourdomstolar och snabbare påföljder. Enligt ansvariga politiker är det receptet att få slut på alla bilbränder runt om i landet. Det sa inrikesminister Anders Ygeman och justitieminister Morgan Johansson efter omfattande bilbränder ibland annat Norrköping och Linköping förra veckan.

Ett recept som inte köps av föreningen KRIS, för dom handlar det istället om djupa sociala problem som måste åtgärdas.

Bilbränder

Bränderna är ingen slump

– Jag tror inte att det är en slump att det händer i de områden där det händer. Jag kan titta på Klockaretorpet som varit mycket drabbat i Norrköping. Det är ett område där det under lång tid byggts på med ett utanförskap, verksamheter försvinner från området, butiker försvinner och ungdomar som bor där blir mer och mer isolerade. Det säger Jimmy Hägg som är ordförande i unga-KRIS, kriminellas revansch i samhället i Norrköping.

Olika teorier florerar

Spåren efter bilbränderna i Klockaretorpet i Norrköping i förra veckan då 22 bilar eldades upp finns fortfarande kvar. Samtidigt så florerar olika teorier om orsaken till de många bilbränderna.

* Frustrerade ungdomar i utanförskap

* Försäkringsbedrägerier

* Dra uppmärksamheten från knarkhandel i områden

* Hämnd inom kriminella kretsar

Det är några av orsakerna som förs fram av bland andra polisen när det handlar om bilbränder. Fd kriminella inom föreningen KRIS, kriminellas revansch i sammhället, menar att det är utanförskapet som är den främsta orsaken.

Bekräftelse genom brott

– Jag har också levt i omfattande utanförskap och också varit frustrerad och inte vetat riktigt vart jag skulle ta vägen när jag var ung och så, och hamnade då med killar som förstod mig och kände samma sak. Då gjorde vi brott tillsammans och genom brotten så fick man en bekräftelse sins emellan och det är det som händer nu att ungdomarna håller på och tävlar mot varandra och tycker att bränna bilar är skithäftigt, det är en katt och råttalek mellan polisen och dem, det säger Glen Larsson, fd kriminell och som numera jobbar för KRIS, kriminellas revansch i samhället i Norrköping.

Politikernas rop på hårdare straff menar KRIS är verkningslöst.

– Nej, ungdomarna bryr sig inte om det liksom jag själv inte brydde mig i mitt kriminella liv. Höjda straff, nej, säger Glen Larsson på KRIS i Norrköping

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilbränder

Mer i ämnet