Kraftledningen från södra Gotland blir inte av

Uppdaterad
Publicerad

Den omdiskuterade kraftledningen mellan Näs och Stenkumla kommer inte att byggas. Istället ska Geab förstärka det gotländska ledningsnätet.

Anledningen till att kraftledningen från södra Gotland inte byggs är för att Svenska Kraftnät har beslutat sig för att satsa på en ny växelströmskabel mellan Gotland och fastlandet istället för den likströmskabel som tidigare var planerad.

– På det här sättet blir elförsörjningen till Gotland säkrare och vi kan bättre ta hänsyn till det Gotländska landskapet, säger Jan Karlsson, VD GEAB.

Många markägare har menat att den planerade kraftledningen från södra Gotland förstör kulturlandskapet. Därför har den varit ifrågasatt. Att gräva ner ledningen istället för att dra den i luften skulle göra dragningen betydligt dyrare.

Beroende på var ny vindkraft, solkraft eller andra energiformer byggs på Gotland, kommer Geab att förstärka det gotländska ledningsnätet. Och de kan i större utsträckning utnyttja det befintliga elnätet och ledningsgator.

Den nya kabeln ansluts till det befintliga Gotländska nätet. I och med det får Gotland tre kablar som kan förse ön med ström och en högre driftsäkerhet i det Gotländska elnätet.

– Växelströmskabeln skapar en robust överföring mellan Gotland och fastlandet. Man kan populärt likna växelströmskabeln vid en lastbilsmotor med en given effekt medan likströmskablar mera liknar en sportbilsmotor, säger Jan Karlsson.

Tidigare var det sagt att fastlandskabeln skulle vara på plats 2018. Den nya kabeln blir verklighet tidigast 2021, enligt Svenskt Kraftnät och anläggningen blir betydligt mindre än vad som tidigare planerats.

Svenska Kraftnät investerar 1,8 miljarder kronor i den nya växelströmskabeln mellan Gotland och Ekhyddan norr om Oskarshamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.