Giftigt krom ska upp på torra land

Uppdaterad
Publicerad

Valdemarsviken i Östergötland är en av landets mest förorenade platser. Nu satsas över 300 miljoner kronor på att muddra viken.

Hamnen inne i Valdemarsvik har förvandlats till en stor, lerig grop. Här förbereds för en bottensanering av hela den innersta delen av viken. Arbetet ska utföras av ett belgiskt företag de kommande tre åren

– Vi ska först stabilisera området innan vi kan påbörja muddringen, säger ingenjören och platschefen Jan Willems.

Slammet fyller tredjedels Globen

Det är den inre delen av viken som ska muddras och sedimentet på botten kommer att användas till landutfyllnad. Muddringen påbörjas nästa år och då kommer 220 000 kubikmeter muddermassor att läggas vid Grännäs ett par kilometer utanför Valdemarsvik. Det är tillräckligt med slam för att fylla en tredjedel av Globen.

– Muddermassorna får inte glida ner i viken igen, säger Jan Willems. Därför slår vi ned 28 000 stolpar av kalk och cement vid Grännäs.

Valdemarsviken i Östergötland hör till de mest förorenade områdena i Sverige. Här låg ett av landets största garverier fram till 60-talet och på vikens botten finns idag mer än 400 ton miljöfarligt krom utblandat i bottenslammet. Det är en av de enskilt största källorna till kromutsläpp i Östersjön.

Kan ge allergi och cancer

Krom är giftigt för vattenlevande organismer och kan orsaka allergier hos människor. Vissa kromföreningar är även cancerframkallande.

– Kromet är utblandat i sedimentet som sen stabiliseras, säger Thomas Örnberg, teknisk chef i Valdemarsviks kommun. Det utgör ingen miljö- eller hälsorisk uppe på land.

Muddringen beräknas kosta 308 miljoner kronor och är den största miljösaneringen i Sverige just nu. Kommunen bidrar med 15 miljoner kronor men resten av pengarna står Naturvårdsverket för. Arbetet ska vara färdigt i slutet av 2015.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.