Foto: Scanpix

Gotland Årets Matlandethuvudstad 2013

Uppdaterad
Publicerad

Gotland vinner titeln som Årets Matlandethuvudstad 2013 i hård konkurrens med sju andra finaliststäder.

– Jag har träffat många duktiga bönder och framgångsrika matföretag på Gotland och jag hoppas att den gotländska entreprenörsandan och Matlandet ska inspirera ännu fler att satsa på verksamheter inom mat och upplevelser, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson i ett pressmeddelande

Från åtta finalistbidrag valde Expertrådet ut Gotland som vinnare av Årets Matlandethuvudstad 2013. På andraplats kommer Malmö och på delad tredjeplats kommer Borgholm och Södertälje.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson delar ut priset till vinnaren vid en ceremoni i januari nästa år.

Juryns motivering:

”På Gotland finns ett livskraftigt jordbruk med stark koppling till en nyskapande livsmedelsförädling. Här finns högklassiga restauranger, naturnära måltidsupplevelser och en strävan att öka andelen lokala råvaror i den offentliga maten och att minska matsvinnet. Det ska bli spännande att se hur ambitionerna kring den offentliga maten förverkligas. Gotland som mat-ö tar sin utgångspunkt i primärproduktionen. Det soliga klimatet och den kalkrika jorden skapar förutsättningar för hög kvalitet och unika produkter med egen karaktär som är attraktiva såväl nationellt som internationellt. Gotland utses till Årets Matlandethuvudstad 2013 för ett målmedvetet arbete och för att Gotland är mat!”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.