Foto: SVT

Gotland – hett ämne på Folk och försvar

Publicerad

Trots att Gotland diskuterats mycket vid Folk och försvars rikskonferens i Sälen, så finns inga gotländska politiker på plats.

Under den årliga konferensen Folk och försvar, så har Gotlands betydelse återigen kommit på tal. Försvarsministern pekar ut ön som ett av sex fokusområden i nästa försvarsberedning.

Beskedet välkomnas av politiker på Gotland, som dock har valt bort att själva vara med på konferensen.

När cirka 350 besökare och ett 60-tal föreläsare samlas för att delta i Folk och försvars årliga konferens Sälen, så är ett sämre säkerhetspolitiskt läge en av utgångenspunkterna. Nu görs satsningar på att bygga upp försvaret igen, bland annat på Gotland som vi berättat tidigare. Redan nu, innan stridsgruppen på ön är klar, talas det om fler förstärkningar.

Gotland viktigt enligt försvarsministern

– Försvaret av Gotland måste särskilt uppmärksammas. Är de beslut som hittills fattats tillfyllest eller krävs nya överväganden för att stärka försvaret av Gotland? Försvarsberedningens uppgift blir att förbereda nästa steg på Gotland, sade försvarsminister Peter Hultqvist (S) under sitt tal på måndagen.

Gotland pekas ut som ett av sex fokusområden som ska tas upp under nästa försvarsberedning. Ett besked som välkomnas på Gotland.

– Det är positivt, det har jag ingenting emot. Omvärlden är sådan idag att man bedömer att man behöver stärka försvaret, säger Björn Jansson (S), ordförande för regionstyrelsen på ön.

Gotländska politiker deltar inte i konferensen

Men trots att Gotlands vikt gång på gång pekas ut i försvarssammanhang så väljer de lokala politikerna att inte delta när frågorna diskuteras under Folk och Försvar.

– Nu har Gotland blivit mer i fokus det här året, men vi har nog aldrig haft den tanken att åka dit och jag vet inte heller om det skulle vara någonting för oss. Jag tror vi prioriterar att vara på hemmaplan, säger Björn Jansson.

Med tanke på att försvaret kommer att bli en stor del av det gotländska samhället, skulle det inte vara vettigt tycker du att vara med och påverka?

– Jag tror inte att vi kan påverka så mycket utan det handlar mer om att få information och det får vi ju via den mediebevakning som sker. Jag tror det är fullt tillräckligt, säger Jansson till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.