Fotomontage Foto: Gotlandsbåten

Gotlandsbåten stänger bokningen

Uppdaterad
Publicerad

Nu stänger Gotlandsbåten bokningen tills vidare. Den nya färjan som skulle ha börjat sin trafik mellan Visby och Västervik 27 juni är fortfarande kvar i Pireus hamn i Grekland.

Redan i förra veckan berättade Östnytt att bolaget tills vidare tvingas boka om redan bokade passagerare till konkurrenten Destination Gotland.

– Situationen är allvarlig säger marknadschefen Julia Bendelin till TT.

Den fjärde juli skulle varit ny premiärdag för båten men nu är detta också högst osäkert och därför bolaget bokningarna tills vidare.

Företagets vd och styrelseordförande sitter just nu i förhandlingar med rederiet i Grekland och först i morgon förmiddag väntas besked om när båten kan vara på plats.

Orsaken till att båten fortfarande inte lämnat hamnen i Pireus är bland annat att den inte genomgått en nödvändig stabilitetsundersökning. Något som dragit ut på tiden av olika anledningar.

Hittills har cirka 5 000 av de drabbade resenärerna bokats om.

I två veckor har 23 personer i den svenska besättningen bott på hotell i Grekland i väntan på att färjan ska gå mot Sverige. Från början var planen att det skulle röra sig om ett par dagar.

Nu har fackförbundet Seko Sjöfolk tröttnat.

-Tanken är inte att de ska ligga ute så här länge, jag har därför ställt ett krav till rederiet om att besättningen ska flygas hem senast på söndag om inte fartyget kommer i väg, säger Mikael Lindmark, ombudsman på Seko Sjöfolk, till Sjöfartstidningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.