Än så länge har inga boende i närheten evakuerats. Foto: Susanne Magnusson

Gotlandsbranden har blivit större

Uppdaterad
Publicerad

Branden sprider sig fortfarande och är ännu inte under kontroll.

Vid åttatiden på kvällen uppgav polisen att det eldhärjade området är så stort som 1500 gånger 1000 meter. Släckningsarbetet kommer att fortgå under natten och morgondagen.

Under kvällen rapporterar räddningstjänsten att läget ser lite hoppfullare ut. Om vinden mojnar och temperaturen går ner så kanske man kan får kontroll på branden under natten. Eftersom området är så stort så kommer dock släckningsarbetet att fortsätta under flera dagar.

Gotlandsbranden

Omkring tvåtiden på natten är läget fortfarande ganska oförändrat enligt ledningsoperatören på Storstockholms brandförsvar Per Johansson.

– De senaste timmarna har det inte hänt speciellt mycket. De har väl ganska bra kontroll på branden får man säga. De håller på att planera inför morgondagen och mobilisera resurser, säger han.

Lång process

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, kommer under lördagen att skicka utrustning till Gotland. MSB skickar utrustning även om det inte finns ett akut behov just nu. Anledningen är det helt enkelt är krångligare att få material till Gotland än till en motsvarande brand på fastlandet. Om branden sprider sig ännu mer vill MSB redan ha tillräckligt med utrustning på ön.

– Å ja, arbetet fortsätter i morgon. Senaste prognosen i går kväll var att arbetet skulle pågå i fyra dygn, så det kommer att fortsätta länge, säger Per Johansson.

Branden pågår i trakterna kring Vänge och Buttle på Gotland. Öster om brandområdet röjs en brandgata för att stoppa spridningen. Söder om branden arbetar helikoptrar med att vattenbomba och norr om branden finns personal på marken för att bekämpa skogsbranden. Än så länge har det inte blivit aktuellt med evakuering av några kringboende.

Som väderprognosen ser ut nu så kan alltså räddningspersonalen få en smula hjälp. Vinden ska nämligen mojna under kvällen och natten.

Under morgondagen befaras dock vindarna bli starkare igen. Därför kommer stora insatser göras för att bekämpa branden under natten.

Toppbränder spred sig snabbt

Ett problem som räddningspersonalen haft under fredagen är just vinden.

– Vi har fått förflytta oss och göra området större. Branden har gått förbi oss, den har gått upp i trädtopparna och sedan hoppat iväg 300 meter, berättar Jonatan Ahdrian på räddningstjänsten.

Tidigt gick det ut information till de kringboende om hur man ska bete sig vid en eventuell evakuering. Ännu har dock ingen behövt evakueras.

Tankbilar fick backa in

På vissa ställen har vägarna varit så små att tankbilar med vatten har fått backa in till brandområdet, berättar Susanne Magnusson för SVT. Hon bor i närheten.

– Branden är ungefär 600-700 meter härifrån, men vinden är åt rätt håll. Jag tror att det brinner på flera platser.

Susannes sambo tog sig mot brandområdet med fyrhjuling och kunde vid 17-tiden rapportera att branden hade spridit sig till ett kalhygge en bit närmare gården.

Under dagen har räddningsledaren använt sig av hjälp från luften. Först bistod Kustbevakningens flygplan med en överblick över brandområdet och spanade efter möjliga vägar in till branden. Senare har helikoptrar använts för att vattenbomba delar av brandområdet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotlandsbranden

Mer i ämnet