Erika Sallander, utredare på Brottsförebyggande rådet. Foto: SVT

Grannsamverkan kan förebygga var femte stöld och inbrott

Uppdaterad
Publicerad

Att hälsa på grannen i trappuppgången. Att hålla extra koll när man går ut och går med hunden. Det behöver inte vara svårare än så att öka tryggheten och minska risken för vardagsbrott kring bostaden. Det finns studier som visar att grannsamverkan har effekt. Och just nu pågår också en omfattande utvärdering för att ta reda på varför det är så.

1 av 6 personer har grannsamverkan i området där de bor, enligt en Demoskopundersökning från 2016.

Och grannsamverkan har effekt. Det visar flera studier, bland annat en forskningsgenomgång som Brottsförebyggande rådet har gjort.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

– Studier har visat att grannsamverkan minskar risken för inbrott med upp till 26 procent. Alltså var femte brott. Så det är en ganska god effekt av en ganska enkel metod, säger Pia Lindström, vice vd på Stöldskyddsföreningen, som är huvudman för grannsamverkan.

Pia Lindström, vice vd på Stöldskyddsföreningen. Foto: SVT

Men det är inte fastslaget varför. Därför pågår nu en omfattande utvärdering av grannsamverkan som ska pågå under ett år.

– Vi vet att polisens närvaro är viktig för att det ska fungera, säger Pia Lindström på Stöldskyddsföreningen.

”Kan fungera avskräckande”

– Grannsamverkan bygger mycket på den sociala gemenskapen. Det kan handla om att man bestämmer sig för att ”vi hälsar på varandra i den här trappuppgången”. Det kan fungera avskräckande för obehöriga personer. Det kan också handla om att man bestämmer sig för att kolla av området när man ändå är ute och går med hunden eller tar en joggingrunda, säger Erika Sallander, utredare på Brottsförebyggande rådet.

Läs mer: Grannsamverkan på sociala medier får kritik

I den nya polisorganisationen har grannsamverkan blivit mer prioriterat, enligt Stöldskyddsföreningen. Grannsamverkan ingår i flera av de medborgarlöften som polisen har upprättat. Tidigare var det upp till varje länspolis hur mycket man prioriterade detta. Därför är skillnaderna över landet stora.

Grannsamverkan

  • Det finns omkring 9 400 grannsamverkansföreningar i Sverige. Närmare 300.000 hushåll är med i grannsamverkan. Det är cirka 8 procent av landets hushåll.
  • Det finns studier som visar att grannsamverkan i ett område minskar risken för stölder, inbrott och skadegörelse i närområdet.
  • Regeringen satsar på ett nytt brottsförebyggande program och en av de metoder som ska rekommenderas är grannsamverkan.
  • Grannsamverkan är lika vanligt i storstäderna som på landsbygden, men det varierar kraftigt mellan olika delar av Sverige.
  • Det är vanligare med grannsamverkan bland dem som bor i villa och radhus, men grannsamverkan i hyresrätter har blivit betydligt vanligare, och det finns studier som visar att det ger en ännu större effekt där. Brottsligheten vad gäller skadegörelse, stölder och inbrott har minskat med så mycket som en tredjedel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet