Foto: Christian Aslund/Greenpeace

Greenpeaceaktion mot Cloetta

Uppdaterad
Publicerad

Idag samlades medlemmar från Greenpeace utanför Cloetta i Ljungsbro. Med sig hade man närmare 300 hälsningar från konsumenter till företaget.

Anledningen till uppvaktningen är att Cloetta använder sig utav palmolja som enligt miljöorganisationen bidrar till skövling av regnskog i bland annat Indonesien.

– Vi är här idag för att uppmärksamma anställda om Cloettas dåliga palmoljepolicy och vilka konsekvenser den får. Samtidigt vill vi höja förväntningarna på företaget. Cloetta är Linköpings stolthet och vi vet att de kan bättre, säger aktivisten Louise Nilsson från Åtvidaberg.

Greenpeace vill få Cloetta att endast använda spårbar palmolja som inte har negativ påverkan på regnskogen.

Stödjer hållbar utveckling

På Cloetta poängterar man att företaget inte köper ren palmolja, utan att man köper olika ingredienser som delvis innehåller palmolja från sina leverantörer.

– Vi stödjer hållbar palmoljeutveckling genom att köpa Green Palm-certifierad palmolja, som syftar till mer ekologiskt jordbruk, säger informationsdirektören Jacob Broberg.

Möten med Greenpeace

Han säger att Cloetta arbetar aktivt med dessa frågor, både internt och med leverantörerna.

– Vi tittar nu på hur vi kan bli bättre med detta. Vi har också möten planerade med Greenpeace för att diskutera det här.

De hälsningarna från konsumenter som Greenpeace överlämnade ska – liksom de många hälsningar företaget fått via internet den senaste tiden – studeras och användas i förbättringsarbetet, säger Jacob Broberg.

Orkla slutar med palmolja

Idag kom samtidigt besked att den norska börsjätten Orkla, som bland annat äger varumärken som Felix, Abba och Grandiosa, ska sluta använda palmolja i så stor utsträckning som möjligt.

De nya riktlinjerna har införts i samarbete med just Greenpeace.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.