Nu ska grönskan bort från ringmuren

Publicerad

Visbys ringmur döljs allt mer av grönska och det gör att fukten på sikt kan skada murverket. Nu har pengar från Rädda Ringmuren-kampanjen gjort det möjligt för Gotlands museum att påbörja en röjning av muren.

– Jag har fått många påringningar om att det är skandal att muren växer igen och vi tänkte att det här var ett utmärkt sätt att använda de här pengarna, säger Ulrika Mebus, byggnadsantikvarie.

Tidigare har underhållningen skett sporadiskt och endast från marknivå och enligt Ulrika Mebus har det nu gått ett par år utan någon röjning alls . Och det är framförallt murgrönan som växer starkt och snabbt blir ett problem.

Allmänheten stor för notan

Pengarna från kampanjen, som fick en skjuts år 2012 då delar av muren rasade, har samlats in från privatpersoner, företagare och organisationer. Cirka 100 000 kronor kommer första etappen som börjar vid Almedalen att kosta.

– Vi börjar på tisdag och kör under tre veckor, säger Lars Kellström, fastighetschef på Gotlands museum, som kommer att leda arbetet.

Kräver särskild utbildning

Tre tekniker som fått en särskild utbildning inför detta kommer att arbeta sig norrut längs strandpromenaden, delvis med hjälp av skylift. Förhoppningen är att nå ända till Norderport.

– Men det är störst arbete med murgrönan och där kan vi behöva ta in hjälp så man vet inte riktigt hur lång tid det tar, säger Lars Kellström.

Ekonomin styr

Arbetet fortsätter sedan i vår under tre veckor och efter det styr tid och pengar hur fortsättningen ser ut.  Målet är att hela muren ska rensas.

Vill få med fastighetsägarna

Till i vår planeras även en insats för att få fastighetsägare längs muren att dra sitt strå till stacken.

– Vi vill ge råd om hur de kan ta hand om sin del av muren, insidan är svår för oss att komma åt då den ofta tillhör privata fastigheter, säger Ulrika Mebus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.