Foto: Privat/SVT

Håkan Thornell startar rullande café på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Mångsysslaren Håkan Thornell, tidigare känd som Kolmårdstomten, flyttade förra året till Gotland med sin tomteby. Nu sätter han igång ett nytt projekt – att göra en Volvobuss från 1954 till rullande café.

– Den ska bogseras hem i helgen. Den har stått i ett garage hos ett bussåkeri i Ljugarn sedan 1969, säger Håkan Thornell.

Det är tänkt att bussen ska börja rulla runt på Gotland till hösten, när turistsäsongen är över.

– Cafébussen är främst till för gotlänningarna själva. Och den ska gå enligt tidtabell året runt, så att folk vet när den dyker upp. Men vi får väl känna oss fram litegrann. Om det blir minus 20 så kanske den inte startar.

Nostalgiskt namn på bussen

Busschaufför ska Håkan själv vara.

– Jo, jag har körkort.

Cafébussen kommer ha namnet Ingelstorp och vara en nostalgisk påminnelse om det café som Håkans familj drev i Kolmårdsskogarna norr om Norrköping.

– Vi har blivit mycket väl mottagna här på Gotland och folket här är bra. Men framförallt sambon saknar Norrköping. Caféhuset i Ingelstorp byggs nu om till bostad till sonen, så när vi var där och rensade ut inredningen kändes det mycket vemodigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.