Foto: Arkiv

Hälsovådliga lägenheter i Norrköping stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Brandfara, mögel och kalla golv. Flera lägenheter i Norrköping bedöms vara så hälsovådliga att de stoppas med omedelbar verkan av kommunen.

Det var den 23 januari som inspektörer från kommunen gjorde ett tillsynsbesök i den aktuella fastigheten i bostadsområdet Haga i centrala Norrköping. Det rapporterar Norrköpings Tidningar.

Detta efter en misstanke om att det skulle finnas fanns olovliga lägenheter där.

Lägenheter utan fönster

I fastigheten hittade inspektörerna totalt fyra lägenheter som saknar lov. En av lägenheterna var inrymd i en butikslokal. Två lägenheter var inrymda i källare, där flera av rummen saknar fönster.

– Det finns helt klart risk för människors hälsa att bo där, säger Lizette Eriksson, miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Norrköpings kommun till Norrköpings Tidningar.

Mögel och kalla golv

Räddningstjänsten i Östra Götaland har upptäckt stora brister i brandskyddet, bland annat en väggkonstruktion med bara en gipsskiva på vardera sida om en oisolerad regelstomme. Det saknas även tillräckliga utrymningsvägar och brandvarnare.

Lägenheterna har dessutom bristfällig eller obefintlig ventilation. I ett av sovrummen misstänks mögel och de oisolerade golven var mycket kalla.

Bostadsbrist kan ge fler fall

Den här typen av ärenden har tidigare varit ovanliga i Norrköping.

– Men det är klart att förekomsten riskerar att öka nu när det råder bostadsbrist i Norrköping, säger Marita Eriksson, chef för bygglov på Norrköpings kommun.

Fastighetsägaren har möjlighet att göra en ansökan om bygglov i efterhand för de lägenheter som har förbjudits. För att bli godkänd ska bygglovsansökan kunna visa att de krav som ställs för att få ha bostad i lokalerna uppnås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.