Marinhamnen i Fårösund. Foto: Patrik Widegren

Oklart om försvaret kan köpa Marinhamnen

Uppdaterad
Publicerad

Den omdiskuterade marinhamnen i Fårösund, verkar av allt att döma bli kvar i privat ägo. Säljaren uppger att Fortifikationsverket inte är med längre.

Från att ha varit en hamnaffär som inte allt för många kände till, så har den pågående försäljningen av marinhamnen i Fårösund blivit rikskänd. 

Diskussionerna tog fart på allvar sedan tidningen Dagens Industri hävdat att en rysk affärsman var en av budgivarna i konkurrens med Fortifikationsverket som också var intresserade av hamnen.   

Både säljaren, Joachim Kuylenstierna, som köpte området 2004 sedan försvarsmakten lämnat det, och den utpekade ryske affärsmannen Vladimir Antonov, förnekar att han skulle vara en spekulant. 

”Har väl inga direktiv”

Idag meddelar säljaren dessutom att Fortifikationsverket inte är med längre.  

– De har sagt att de inte är med längre, säger Joachim Kuylenstierna  

Har de sagt något om orsaken till att de dragit sig ur? 

– Nej ingenting, säger Kuylenstierna och fortsätter.  

– Vi har fört samtal idag. De har väl inga direktiv, säger han.

Se inslaget här nedan.

Regeringsbeslut krävs  

En anledning som kan vara orsak till att verket inte längre kan vara med i budgivningen är att man har ett tak på 20 miljoner kronor. För att lägga högre bud krävs ett regeringsbeslut, det bekräftar Göran Wahlström, chef för projektavdelningen Fortifikationsverket. 

– Om vi ska göra investeringar i våra fastighetsbestånd, om det är förvärv eller om vi ska bygga, då har vi krav på att vi ska hemställa till regeringen på belopp över 20 miljoner kronor. Så är det rent generellt. I det här förvärvsfallet så vill jag inte gå in på några belopp på vad vi har lagt för bud eller vad vi har för limit eller någon sådant, säger han. 

Vill inte bekräfta

Göran Wahlström säger dock att de inte dragit sig ur. De har lagt ett bud och det är upp till säljaren vad han gör med det meddelar man. Men enligt säljaren Joachim Kuylenstierna så är de alltså inte med längre.  

Hamnen som en gång var en del av KA3 kan nu fortsatt komma att vara i privat ägo. Joachim Kuylenstierna säger att han fått in två nya bud från svenska intressenter. 

– Det har kommit in två bud till nu under dagen, jag ska titta på dem och se hur skarpa de är, säger han. 

”Misstag att släppa hamnen”

I marinhamnen träffar SVT Nyheter Rutger Bandholtz. Han var under 90-talet bataljonschef på KA3 här i Fårösund. Han tycker att det var ett misstag av försvarsmakten att släppa hamnen en gång i tiden. Nu kan försvaret missa chansen att ta tillbaka den. 

– Även om man nu valde att lägga ner invasionsförsvaret och kustartilleriet så kunde man faktiskt ha behållit den här hamnen tycker jag. För Gotland har inte flyttat på sig, det ligger där det ligger, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.