Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På en av Sveriges mest ensliga och utsatta platser har man påbörjat ett flerårigt arbete för att skydda liv och hus undan jättebränder. Vi ska till Gotska Sandön – där man bekämpar eld – med eld. Foto: SVT

Skyddsbränning av skog på Gotska Sandön – ska rädda liv

Uppdaterad
Publicerad

Klimatförändringar riskerar att leda till ännu fler stora skogsbränder i framtiden. På en av Sveriges mest ensliga och utsatta platser för global uppvärmning har man redan påbörjat ett flerårigt arbete för att skydda liv och hus undan jättebränder.

På Gotska Sandön bekämpar man eld – med eld.

– Det är ett enda stort flak på nästan 3000 hektar med brännbar vegetation, och Fyrbyn är helt oskyddad. Det är jättefarligt att vara på Gotska Sandön om det blir skogsbränder, säger Mats Niklasson, forskare på SLU.

Gotska Sandön är en av Sveriges äldsta nationalparker och ligger långt ute i Östersjön. Här bor tillsynsmän året om och ön har flera tusen besökare varje sommar.

Gotland

Länsstyrelsen genomför ett unikt projekt på ön, där valda områden i nationalparken bränns ner i naturvårdande syfte, men också förebyggande – för att förhindra ännu större bränder.

Projektet pågår i ytterligare fem år.

Se i klippet ovan hur skyddsbränningen fungerar och varför Gotska Sandön är så utsatt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet