Foto: SVT

”Har ett stort ansvar i att diskutera de här frågorna”

Uppdaterad
Publicerad

Under tre dagar samlas nu svenska forskare på Sveriges största genusforskarkonferens. I år hålls mötet på Konsert och Kongress i Linköping. Med nära 400 föranmälda deltagare är intresset rekordstort.

–Temat för konferensen som är gränser, mobilitet, mobilisering upplevs som väldigt relevant. Det här temat med gränser till exempel är ju något som många av presentationerna och huvudtalarna på något sätt förhåller sig till, säger Silje Lundgren, konferenskoordinator Linköpings universitet. 

Rekordmånga deltagare

Det är tredje gången som den nationella genusforskarkonferensen genomförs. Det är första gången den hålls i Linköping och antalet deltagare har nästan fördubblats jämfört med tidigare år.

– Vi samlas här, en stor del av genusforskare i Sverige, för att diskutera olika frågor som har att göra med betydelsen av det samhälle som vi lever i idag. Med många stora utmaningar som rasism, diskriminering, den kapitalistiska nyliberala politiken och många olika frågor som aktualiserar behovet att kunna samla på många olika krafter som kämpar tillsammans åt samma håll, säger Juan Velasquez Atehortua, forskare på Göteborgs universitet.

”Stort ansvar”

Förutom till forskare så riktar sig konferensen även till aktivister, tjänstemän och ideella organisationer.

– Forskare har ett stort ansvar i att diskutera de här frågorna och komma med nya sätt att tänka. Både vad gäller hur samhället ser ut och vad vi skulle kunna göra på andra sätt, säger Ulrika Dahl, forskare på Uppsala universitet.

Konferensen pågår den 23-25 november och det finns flera programpunkter som är öppna för allmänheten. Du hittar dem här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.