Foto: Övervakningsfilm

Här slår tuggummiligan till

Uppdaterad
Publicerad

En helt vanlig torsdagkväll i en matbutik i Kisa. Plötsligt händer det. Två män går in och lyfter ut butikens tuggummiautomat.

En timme senare drabbas ännu en matbutik i närliggande Rimforsa. Både kläder och Modus operandi, alltså tillvägagångssättet som tjuvarna använt, är detsamma i båda butikerna.

– Den här typen av stölder har jag inte hört talas om tidigare, säger Björn Goding, utredningsbefäl hos polisen i Linköping.

Att tjuvarnas ansikten tydligt fastnat på övervakningsfilmerna gör att polisen garanterat kommer gå vidare i ärendet.

– Förhoppningsvis är det så att vi känner igen dem och löser det här snabbt, säger Björn Goding.

Dyra automater

– Man blir lite häpen. De måste tro att det finns pengar i maskinerna. Men det är inte så att det öser in pengar i dem, berättar Mikael Björnholm, servicetekniker på Converto i Linköping som äger maskinerna till SVT Nyheter Öst.

De stulna maskinerna var fyllda av tuggummin, studsbollar, små hundar och plastbollar med småleksaker inuti. Under förra veckan tömde Mikael Björnholm maskinerna i Kisa och vid tillfället för stölden så innehöll maskinerna mellan 75 och 150 kronor.

Men själva maskinerna är värda desto mer.

– Jag tror att det totala värdet är ungefär 20.000 kronor. Men jag tror inte att det är maskinerna de vill åt, säger Mikael Björnholm.

”Det är bedrövligt!”

Jag tror att de slås sönder och dumpas. Det är bedrövligt! Vi har 2-300 kunder som kommer att drabbas, många barn men även vuxna, säger Mikael Björnholm.

Är det vanligt att ni blir av med maskiner på det här viset?

– Näe, då hade vi satt fast maskinerna i butikerna, berättar Mikael Björnholm.

Enligt Mikael Björnholm arbetar de just nu med att åka runt och kedja fast sina tuggummiautomater.

– Vi är en liten lokal uthyrare så stölden och det här arbetet efteråt drabbar oss ganska hårt, säger Mikael Björnholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.