HaV säger nej till kalkbrytning i Bunge

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolen borde inte ge tillstånd för kalkbrytning i Bunge på Gotland.

Det säger nu Havs- och vattenmyndigheten – HaV – som är en av de myndigheter som har möjlighet att yttra sig i ärendet.

– Vi bedömer att de två närliggande Natura 2000-områdena Bästeträsk och Brantings Haid skadas av en sådan verksamhet. Därför anser vi att tillstånd inte får ges i enlighet med EU:s regelverk för naturvård, säger Björn Risinger, generaldirektör på HaV.

Kampen om kalket på Gotland

Tidigare har länsstyrelsen tagit samma ställning i den omdiskuterade frågan, som varit föremål för ett stort antal prövningar i olika rättsinstanser.

I sitt yttrande pekar HaV på svårigheterna med att förutsäga hur brytningen kan slå mot natumiljöerna i omgivningen,

– Enligt miljöbalken finns vissa möjligheter för regeringen att godkänna en verksamhet som skadar Natura 2000-områden. Men då krävs bland annat att man utrett och tvingats förkasta alla andra möjliga lösningar. Vi menar att bolaget inte kunnat visa detta, säger Björn Risinger.

I somras beslutade Högsta Domstolen att företaget Nordkalks ursprungliga ansökan skulle prövas på nytt, eftersom mark- och miljööverdomstolen ansågs ha brustit i sin bedömning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet