Foto: SVT

Havsörnar dog av fågelinfluensan

Uppdaterad
Publicerad

Två havsörnar har hittats döda på Kvädö naturreservat i Valdemarsvik. Fåglarna visade sig vara smittade av fågelinfluensan.

Fåglarna skickades på analys till SVA, Sveriges Veterinärmedicinska anstalt, uppger Norrköpings Tidningar.

– På den ena var ju organ och annat uppätet av andra djur eller fåglar men de har ändå konstaterat att den hade fågelinfluensan. De kan ju ha legat ett tag. Men det har konstaterats att de båda hade fågelinfluensan och det är kanske troligt att de har dött av den, säger Pernilla Stridh, länsveterinär, till tidningen.

Att havsörnar smittats är ovanligt. I slutet av december upptäcktes ett fall på Gotland.

– Det är inte så jättevanligt med smittade havsörnar. Det kan vara det första fallet i Sverige, sade Ann Lindberg, statsepizootolog vid SVA till SVT Nyheter Öst.

Läs också: Gotländsk havsörn hade fågelinfluensa

Flera fall av fågelinfluensa runt om i Sverige har konstaterats den senaste tiden. I Stockholm hittades för bara några dagar sedan ett tiotal döda svanar som visade sig vara smittade. 

Läs också: Mystisk svandöd var fågelinfluensa

En av de tiotal svanar som har hittats döda i Stockholm den senaste tiden. Foto: Caroline Bröjer/SVA

I slutet av december kunde SVA fastställa att ytterligare tre fåglar dött av fågelinfluensan: en sparvhök i Norrköping, en kråka i Sanda på Gotland samt en vigg på Utö öster om Nynäshamn. 

– Det finns jättemycket fågelinfluensa nu, det är bara så, framförallt vid ostkusten och på Gotland. Det är viktigt att de som har tamfåglar verkligen skyddar sina besättningar, berättade då Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog på SVA för SVT Nyheter Öst.

Läs också: Nya fall av fågelinfluensa på Gotland och i Norrköping

Fågelinfluensa har cirkulerat bland både vilda och tama fåglar i Europa under hösten och vintern. Efter att Danmark fick ett fall av fågelinfluensa av typen H5N8 hos tamfåglar höjde Jordbruksverket som förebyggande åtgärd skyddsnivån för fjäderfä i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.