default_caption

Helikoptrar från Linköping till Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Fyra Blackhawk-helikoptrar (HKP 16) från 2:a helikopterskvadronen i Linköping skickas nu på uppdrag till Afghanistan.

Blackhawk-helikoptrarna ska ersätta de gamla Helikopter 10 som svenska försvaret idag har på plats hos ISAF i Afghanistan.

Blackhawk-helikoptrarna ska främst hjälpa till med sjukvårdstransporter, så kallad medevac (medicinsk evakuering), samt materiel- och trupptransporter. Delvis är det alltså nya uppgifter för den svenska helikopterinsatsen. De svenska helikoptrar som finns i Afghanistan idag har huvudsakligen använts för att transportera patienter mellan olika sjukvårdsinrättningar. Nu är det tänkt att svensk personal också ska flyga ut direkt till den plats där någon har blivit skadad.

Införandet av Blackhawkhelikoptrarna (hkp 16) i det svenska försvaret har gått ovanligt fort. En av orsakerna är att ett annat helikoptersystem, hkp 14, har drabbats av förseningar. Försvaret behövde helt enkelt ett färdigutvecklat system som snabbt kunde börja användas. Från beslut till att helikoptrarna faktiskt är i drift har det tagit bara 14 månader.

Svensk militär i Afghanistan

  • Sverige har sedan 2002 varit en del av den militära insatsen i Afghanistan.
  • Sedan 2006 leder Sverige en militär styrka med huvudbas i staden Mazar-e-Sharif.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.