Operatörer från SOG ilastar helikopter 16, Blackhawk under övning på Gotland. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Hemlig elitstyrka övade på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmaktens hemliga elitstyrka SOG, Särskilda operationsgruppen, övade förra veckan på att försvara Gotland vid en ”oförutsedd händelse”.

Deras antal och arbetsmetoder är topphemliga. Kompetenser, insatser och övningsplatser likaså. Men nu står det klart att Försvarsmaktens specialförband SOG övat på Gotland.

Från Afganistan till ön

SOG kom direkt från Mazar-e Sharif i Afghanistan till den stora militärövningen på ön under förra veckan. Försvarsmakten också valt att publicera bilder på SOG under övningen.

Övningen är ett led i den fokusförflyttning som Försvarsmakten gör mot nationellt försvar på grund av det försämrade säkerhetsläget i närområdet.

– Att försvara Sverige är en av de högst prioriterade uppgifterna för specialförbanden. Det är en uppgift som vi måste utveckla och öva, vilket vi nu också har gjort. Det vi tränat på här är att hantera en oförutsedd händelse där vår unika tillgänglighet och våra speciella militära förmågor behövs, bland annat genom att snabbt påbörja samverkan, underrättelseinhämtning och förbereda för stridsinsats, säger Urban Molin, brigadgeneral och chef för specialförbandsledningen i ett pressmeddelande.

Hemvärnet drillades

SOG utförde övningen tillsammans med andra delar av Försvarsmakten, men också med Hemvärnet och polisen.

– På så sätt kan vi bidra med kapacitetsuppbyggnad i andra delar av Försvarsmakten och i andra myndigheter. Vi kan till exempel ge Hemvärnet en ökad förmåga när det gäller kvalificerad eldledning och sjukvård. Samtidigt får våra medarbetare många viktiga lärdomar från Hemvärnet, som kan området, de har kontakterna och de ser avvikelser i det dagliga livet. Samverkan med andra parter är helt avgörande för att specialförbanden ska kunna lösa de uppgifter som vi ställs inför, säger Urban Molin.

Kan inte berätta allt

Mycket av specialförbanden omgärdas av den strängaste sekretess. Ändå betonar specialförbandsledningens chef att man kommunicerar så mycket det går om sin verksamhet.

– Vi är medvetna om det ansvar vi har att berätta så mycket vi kan om vår verksamhet för svenska folket. Men vi kommer aldrig kunna berätta allt med tanke på att en motståndare inte ska veta våra styrkor och kompetenser. Däremot är det självklart att de som vi samverkat med under veckan, till exempel Hemvärnet får nödvändig feedback på hur de och vi kan bli ännu bättre. Det är bara tillsammans som vi kan försvara Sverige, säger Urban Molin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.