Det kommer att märkas att trycket kommer att sänkas, enligt Peter Daun, kommunikatör Region Gotland. Foto: Veronica Gardell, SVT/Malin Vinblad

Historisk trycksänkning av vattnet på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Grundvattennivåerna är ”oroväckande låga” och i Tingstäde träsk är nivån just nu rekordlåg. Region Gotland drar nu hårt i handbromsen och inför både trycksänkning och bevattningsförbud på ön i sommar.

Läget för grundvattnet på Gotland har varit allvarligt hela våren och nu är det, trots en del nederbörd, än mer allvarligt. Enligt regionen är vattennivån i öns största dricksvattentäkt Tingstäde nu lägre än någonsin tidigare och man tvingas därför ta till både förbud och trycksänkning.

– Dricksvattenläget på Gotland är fortfarande allvarligt, men det är inte kris. Det är därför vi gör dessa olika steg successivt, förklarar Susanne Pettersson på teknikförvaltningen.

Hela Gotland kommer nu att få bevattningsförbud från och med 4 juli. Fårösundsborna undantas från förbudet då de får sitt dricksvatten från Bäste träsk där vattennivån fortfarande är acceptabel.

Trycksänkning i Visby och Ljugarn

En trycksänkning i vattenledningsnätet kommer att införas i Visby och Ljugarn från och med den 11 juli. Det har aldrig tidigare gjorts på Gotland förut.

– Det kommer inte att komma ut lika mycket vatten ur kranen som normalt när man vrider på den, säger Peter Daun, kommunikatör vid Tekniska förvaltningen.

Så om jag schamponerar håret blir det svårare att skölja det?

– Precis, det blir ett lägre vattentryck, säger Peter Daun.

Historisk sänkning

Trycksänkning i vattenledningar har tidigare gjorts på Öland och enligt Peter Daun har regionen haft en tät dialog med grannön inför den stundande trycksänkningen på Gotland.

Vilka eventuella problem en trycksänkning kan medföra kan Daun inte svara på.

Regler vid bevattningsförbud

*Förbud mot bevattning med spridare eller slang. Vattna med kanna är ok.

*Förbud mot biltvätt med slang. Gäller ej på bensinmackar med slutna system.

*Spa/pool/bassänger får bara fyllas med kommunalt dricksvatten om dricksvattnet hämtas med tankbil från Fårösund vattenverk. Man ombesörjer själv transporten.

Möjlighet finns till att söka dispens. Regionen dock mycket restriktiv till att bevilja dispenser.

Källa: Region Gotland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.