Sjön vid Rejmyre där dykturen kommer att ske. Foto: Daniel Peltz/Privat

Historiskt vinterdyk i Rejmyre

Uppdaterad
Publicerad

På söndag inträffar något så ovanligt som en skattjakt med dykarutrustning i sjön Hunn. Planen är att fiska upp sådant som för länge sedan – och mer nyligen – tappats i och glömts bort.

Det är konstnären Daniel Peltz som, tillsammans med hembygdsföreningen Gamla Rejmyre och frivilliga dykare från två dykarklubbar, kommer att genomföra ett isdyk i sjön Hun, nära Rejmyre. Detta som del av ett konstnärligt forskningsprojekt som Daniel Peltz står bakom.

– Det här är resultatet av flera års arbete, han kom hit första gången 2007 och redan då blev han intresserad av filmen från det dyk som genomfördes 2000, säger Sissi Westerberg, verksamhetsledare och grundare av Rejmyre Art LAB.

Hitta förlorade föremål

Tanken är att plocka upp saker som har tappats från den linbana som en gång i tiden forslade glas över sjön mellan Rejmyre glasbruk och Simonstorp. Dessutom vill Daniel Peltz försöka hitta det föremål som han själv lämnat i sjön som ett konstprojekt.

Det är en stor organisation runt isdyket, det ska vara säkert att genomföra och det kommer att dokumenteras av ett dokumentärfilmteam som är på plats.

– Bara att dyka på vintern, framförallt för siktens skull, det blir på något sätt på riktigt när man gör något stort som är ganska svårt, om det blir så att vi både hittar det nya och de gamla föremålen förs de samman på ett sätt som de aldrig annars skulle ha gjort, säger Sissi Westerberg.

Tidigare fynd ur sjön

Det är inte första gången ett dyk för att finna bortglömda saker genomförs i sjön. 2000 genomfördes ett dyk på uppdrag av hembygdsföreningen. Då hittades bland annat en linbanevagn och pressglas som nu kan ses på Rejmyre glasmuseum.

– Det stora fyndet då var linbanevagnen, hela vagnen hade ju trillat ner, det kan hända att det finnas fler eftersom man inte har hittat alla, säger Sissi Westerberg.

Pågår i flera timmar

Expeditionen genomförs klockan 13-15 och den som vill är välkommen att ta del av projektet.

– Om det blir jättemycket folk får vi sprida ut oss, jag tror att det är ganska många lokalt som är intresserade och kommer att komma dit och titta, säger Sissi Westeberg.

Fakta om linbanan

Rejmyre linbana invigdes 1895 och revs 1930. När den byggdes var det den längsta linbanan i norra Europa. Med linbanan transporterades färdigt glas från glasbruket till järnvägsstationen i Simonstorp som ligger utmed Östra stambanan. I andra riktningen transporterades råvaror till glasbruket.

Linbanan användes också till att transportera timmer, virke m.m. till och från de sågar som fanns i området. Fundament från de stolpar som höll upp linbanan finns kvar på vissa platser. Ett av fundamenten har lokaliserats i sjön Hunn och det var där de första glasföremålen och linbanevagnen återfanns.

Källa: Rejmyre Art LAB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.