Enligt åtalet ska 16-åringen haft oskyddat samlag med två minderåriga flickor. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Hiv-smittad 16-åring åtalas för våldtäkt mot barn

Uppdaterad
Publicerad

En 16-årig pojke som bär på hiv-smitta misstänks för två fall av våldtäkt mot barn och försök till grov misshandel. Nu åtalas han vid Linköpings tingsrätt.

Övergreppen ska enligt åtalet ha skett under våren 2016. Pojken som då var 15 år ska vid upprepade tillfällen genomfört vaginala och orala samlag med en flicka som varit under 15 år.

Under samma tidsperiod har han haft oralt samlag vid ett tillfälle med ytterligare en flicka, även hon under 15 år. De orala samlagen har varit oskyddade och pojken har inte informerat om att han är hiv-smittad.

I åklagarens bevisning finns flera vittnesförhör som ska styrka att 16-åringen känt till de båda flickornas ålder.

Skötte inte sina mediciner

Enligt åtalet har pojken under tidsperioden då övergreppen skett inte skött sin medicinering enligt den ordination han fått av läkare, vilket lett till förhöjda värden av hiv i blodet. Det framgår också att han ska ha fått information om risken med att inte medicinera och sin informationsplikt vid sexuella kontakter.

16-åringen medger sexuella kontakter med den ena flickan men förnekar brott. Förhandling i tingsrätten kommer att hållas 6 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.