Trots risken för cykelstölder är det få som låser fast sin cykel. Foto: Jessica Gow

Stor risk att bli av med cykeln i Linköping

Publicerad

Städer med högskolor drabbas hårdast av cykelstölder, det visar en undersökning från If försäkringar.

– Studentstäder har ofta många cyklar och en stor andrahandsmarknad, därför sker också många stölder, säger Lars Silfverswärd, skadeförebyggande expert på If.

Linköping i topp

Linköping är med sina 1.502 cykelstölder per 100.000 invånare rankad trea i landet efter Lund och Örebro.

– Min uppfattning är att de flesta cyklar stjäls i syfte att säljas vidare och att marknaden att göra detta på är fortsatt stor i Linköping, säger Mattias Ydreborg, på polisen i Linköping.

Gör flera satsningar

För att få bukt med problemet har polisen i Linköping gått ut med information till allmänheten om problemet med att köpa stöldgods. Man har också besökt cykelhandlare och registrerat dessa för Lagen om handel med begagnade varor där de ges skyldigheter som ska försvåra att stulna cyklar säljs vidare.

– Vi har också letat upp försäljare på säljsajter på nätet och hittat nätverk av personer som varit aktiva och i höst kommer vi samverka med fler aktörer i frågan för att se vad varje instans kan göra för att minska antalet stölder, säger Mattias Ydreborg.

Få anmäler

Enligt Brottsförebyggande rådet anmäls bara 40 procent av stölderna.

– Det är nog en känsla av det inte gör någon skillnad, men det är en felaktig bild, vi är i stort behov av att kunna identifiera cyklar som vi träffar på ute i vardagen. Vi vill att all brottslighet anmäls till oss, utan den informationen blir det betydligt svårare för oss att agera överhuvudtaget, säger Mattias Ydreborg.

Polisen tipsar

Ha koll på alla uppgifter om din cykel innan den blir stulen, ramnummer och andra kännetecken. När cykeln väl blir stulen kan det vara svårt att få tillgång till uppgifterna.

Lås alltid cykeln med ett godkänt lås och lås gärna fast den i något cykelställ på allmänna platser.

Gör cykeln mindre attraktiv att stjäla genom att plocka bort sadeln.

Det finns i dag möjlighet att märka sin cykel med märk-DNA.

Vid din bostad, försök att låsa in cykeln i avsedd bod/källare.

En förebyggande åtgärd är fortfarande att inte köpa stulna cyklar, det är både olagligt och en grogrund för fortsatt höga antal av stulna cyklar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.