Amstaff-valparna på bilden är inte de valpar som hittades i Norrköping. Foto: Ileana n/Wikimedia

Hittehundarna kan komma att avlivas

Uppdaterad
Publicerad

De hundvalpar som hittades övergivna i helgen utanför Norrköping sitter nu i karantän i åtta veckor, men det kan bli så att de avlivas.

Det var under helgen som fyra hundvalpar hittades övergivna i närheten av Kimstad strax väster om Norrköping.

Valparna har chip inopererade som visar att de troligen kommer från Kroatien. Polisen tog hand om hundarna, men eftersom hundarna kommer från utlandet blir det Jordbruksverket som tar hand om ärendet istället för Länsstyrelsen.

Hundarna tros vara 10-12 veckor gamla och av rasen Amstaff eller Pitbull.

Inte säkert det finns pengar

Eftersom det var polisen som tog hand om hundarna så är det staten som ska betala för allt som rör hundarna just nu. Det är dock inte säkert att det finns statliga pengar till den åtta veckor långa karantänen. Om inga pengar finns kan det bli så att hundarna avlivas.

De som är intresserade att ta hand om hundarna får höra av sig till Jordbruksverket. En ny ägare får dock inte tillgång till hunden förrän efter den åtta veckor långa karantänen. Visar det sig att hundarna har exempelvis rabies kommer dock hundarna att avlivas.

När hundar kommer in i Sverige ska de vara id-märkta, ha ett EU-pass och en vaccination mot rabies. Först när det har gått 21 dagar efter vaccinationen får hundar komma in i Sverige.

Följden blir alltså att hundar så unga som de aktuella valparna inte kan tas in till Sverige på lagligt sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.