Foto: Karin Axelsdotter Olsson/SVT

Hunden Ludde hjälper barn att läsa

Uppdaterad
Publicerad

Ludde. Så heter Linköpings kanske tålmodigaste lyssnare. I projektet Läs för en hund kan barn som har svårt att läsa få lite hjälp på traven.

Det började i USA 1999 och har sedan dess spridit sig till England, Norge, Finland och nu Linköping. Projektet Läs för en hund ska öka barns läslust och också ge de barn som kanske läser lite knackigt bättre självförtroende:

– Hunden är ju helt okritisk. Den har inga åsikter om att man läser för fort eller om man stakar sig. Hunden är ju alltid glad. Och jag tror barnen känner det och blir lugna av situationen, säger Maria Stenmark som är terapeut och hundförare till Ludde. 

Att somna ett gott betyg

8-årige Selvedin sitter tillsammans med Maria och sin syter Ajla i ett litet tält och läser om Laban och Labolina. Han stakar sig lite, men läser på i sin egen takt. Hunden Ludde lyssnar tålmodigt och gäspar lite grand. 

– De påverkar varandra på ett bra sätt, hunden och barnen. Och att Ludde tycker om det här märker man. Annars skulle han vara mer otålig. Nu slappnar han av och somnar till och med ibland. Och det är ett gott betyg , säger Maria Stenmark.

Hunden Ludde hittar man tillsammans med Kulturbussen som i sommar finns i Berga och i Skäggetorp. Projektet Läs med en hund fortsätter till hösten och finns då på Malmslätts närbibliotek.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.