Foto: Kjell Lundström/SVT

Älgjakten har dragit igång

Uppdaterad
Publicerad

På senare år har stammen minskat och allt färre älgar skjuts. SVT Nyheters reporter rapporterar hur det går i dagens älgjakt ute på Vikbolandet.

I Östergötland har tilldelningen sänkts kraftigt från 3200 älgar till årets 2400 älgar.

– Det är en medveten avskjutning som skett under åren. Jägarna har tagit ett stort ansvar i samarbete med markägarna för att få ner älgstammen. Det var alldeles för stora skador i skogen på senare år, men nu har vi nått en kritisk punkt där vi måste börja släppa upp älgstammen igen, säger jägaren Lars Ståhl.

”Det finns tillräckligt med foder”

Nu är vi på en nivå som precis balanserar antalet älgar. Skjuter vi för många i år kanske vi inte kan skjuta några alls nästa år, berättar han vidare för vår reporter Kjell Lundström ute i skogen nu på morgonen.

Är ni missnöjda med den låga tilldelningen?

– Nja, man får ju ta hänsyn till hur situationen är i skogen. Men nu säger till och med markägarna att det finns tillräckligt med foder för älgstammen. Rönn, asp, sälg och ek har ökat så pass igen så nu kan vi släppa upp älgstammen. Det får inte vara någon chockhöjning, men en sakta ökning kan gå bra, säger jägare Lars Ståhl.

Rapport från jakten

Under dagen kommer vår reporter rapportera hur dagens älgjakt på Vikbolandet går.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.